Kahvliahvikesed kutsuvad mõne aja tagant ühe vaimustava pere/inimese oma köögielu avama. Millised on armastatuimad road, toidufilosoofia, köögiavastused, nipid jne? Seekord innustume maalikunstnik Mara Ljutjuki pere tegemistest. Neist ilmus Merle Liivaku sulest lugu ka ajakirja Pere ja kodu detsembrinumbris.
Just selline maisipudru variant on Mara pere eestipärane versioon ukraina maisipudrust. Mara: “Järgime põhimõtet, et ilma piima ja võita head hommikuputru ei sünni. Osad meie sõbrad on seda kollast putru ka oma lastele valmistama hakanud, suure menuga. Pärast ei kuulegi laste suust muud, kui kollast putru, kollast putru, kollast putru! Sööme seda aastaringselt, aga talvisel ajal on maisipuder kuidagi eriti mõnus ja soojendav.”
Kogu perele
1 l vett
200 g maisimannat
rikkalikult võid
maitse järgi soola
suts vanillisuhkrut
rafineerimata suhkrut, soovi korral
0,5-0,75 l täispiima, tunde järgi
PUDRU PEALE:
maitse järgi mett või moosi
kaunistuseks jõhvikaid
Alusta maisipudru keetmist veega, kuni mass hakkab paksuks minema. Siis lisa täispiim, et maisiterad saaksid mõnusalt edasi paisuda. Seejärel heida hulka võid, ikka uhkelt ja koonerdamata, ning vanillisuhkur, sool ja tunde järgi ka rafineerimata suhkrut. Alanda kuumus madalale, et puder saaks kaane all rahulikult podiseda ja haududa. Sega aeg-ajalt.
•
Puder on valmis siis, kui maisiterad on muutunud suureks ja tekstuur ei ole enam teraline, vaid pehme. Kuna jahtudes muutub puder teadupärast poole kõvemaks, siis keetmise lõpus võiks puder olla pigem vedelama konsistentsiga.
•
Kui sul on korralik puukütteahi, siis oleks ideaalne lasta pudrul podiseda seal – tuleb kohe eriti pehme ja mõnus!
•
Peale pane mett või moosi, Mara laste lemmik on muidugi maasikamoos. Aga väga maitsev on ka värskelt tehtud datlimoosi ja hapude marjade, nagu jõhvikate või pohladega.
Huhuu! Üks ukrainapärane soolaka maisipudru variant on hapukoorega. Alguses keedad veega, siis lisad juurde korralikult hapukoort ja keedad madalal tulel pidevalt segades, kuni on valmis.
Fotod: Hele-Mai Alamaa